Sunday 6 May 2018

Resepi Nasi Ayam Penyet Jawa Sedap dan Menyelerakan

Resepi Mamak
Resepi Nasi Ayam Penyet Jawa Sedap dan Menyelerakan

kongsiresepimamak.com – Assalamuallaikum and salam bahagia bonda cantik and terbaik. Semoga bonda sihat selalu and your son peroleh school yang terbaik or peroleh keje yang banyak rezeki and berkah. As suri rumah memang tak mudah so bonda cantik jangan lupa bahagia yer. Kali ni saya nak share resepi yang maybe bonda cantik cari ialah resepi nasi ayam penyet jawa yang simple tapi sedap. Meskipon banyak kat kedai yang jual but buat sendiri nak terasa nikmat and puas hati. Resepi nasi ayam penyet jawa ialah resepi yang bebahan utama ialah nasi and ayam and sambal cili yang di penyet kat ayam nya yer.

Resepi ni memang dah famous kat Malay and banyak pulak yang try dengan pelbagai version seperti resepi nasi ayam penyet sheila rusly, resepi nasi ayam penyet azie kitchen and cara masak ayam penyet ada pulak serta cara membuat sambal penyet and resepi nasi ayam berempah yang sedap. Kesemua tu memang sedap lebih lagi karya master chef kita akak azie and akak sheila yang tak hanya cantik tapi hebat pulak dalam masak memasak. Oke kalau nak try resepi ni sila semak bahan bahan yang diperlukan bawah ni. Lepas tu semak pulak cara cara membuat resepi nasi ayam penyet jawa sedap and lazat yer. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Ayam Penyet Jawa Sedap dan Menyelerakan

Resepi Nasi Ayam Penyet Jawa

Bahan perapan ayam

  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Cara cara Membuat

  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Hainan Roasted Sedap Terbaik

Bahan Sambal

  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa

Cara cara Membuat

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato.
  4. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  5. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  6. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  7. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  8. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  9. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Bahan and Cara Sup.

  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Bahan Tempe dan Tauhu Goreng.

  • 2 keping tahu – potong dadu
  • 1 paket tempe – potong nipis
  • Sedikit tepung beras.
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Cara cara Membuat

  1. Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
  2. Goreng hingga garing.

Bahan Nasi

  • utk 2 org makan je nie.
  • 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • dua biji buah pelaga
  • satu kelopak (kelopak ke? hehe) bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • separuh kiub pati ayam/daging
  • 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

Cara cara Membuat

  1. Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunge lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak cam biasa.

Cara Penyediaan

  1. Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi.
  2. *Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

source : rempahnet

Sedap nyeeeeer resepi nasi ayam penyet jawa ni. Bonda cantik try at home yer and hidang saat makan petang bersama hubby saat pulang keje. Pasti nak romantis malam tu. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam penyet jawa sedap ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube bonda cantik and terbaik :3

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Hainan Chinese Style So Sedap

Resepi Nasi Ayam Penyet Jawa Sedap dan Menyelerakan
Admin



from Kongsi Resepi Mamak https://ift.tt/2jxeY0A
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai

No comments