Wednesday 30 May 2018

Resepi Murtabak Daging Simple and Sedap

Resepi Mamak
Resepi Murtabak Daging Simple and Sedap

kongsiresepimamak.com – Assalamuallaikum and salam bahagia rakan cantik and sehati. Semoga rakan cantik healthy always yer. How are you today? I hope everything will be fine. And rakan sedia untuk try new resepi yang saya kongsikan ni. Saya nak izin kongsi resepi murtabak daging sedap and lazat. Resepi murtabak daging ialah resepi murtabak dengan inti daging. Kat Malay murtabak ni ada pelbagai inti seperti murtabak inti daging ayam, daging ikan and etc. Selain tu ada pulak pelbagai varian kulit murtabak seperti resepi murtabak kulit popia, resepi martabak jawa and cara buat kulit murtabak mini ada pulak resipi roti canai simple. So stay tuned kat this blog.

If you nak try resepi murtabak daging sila semak bahan bahan yang diperlukan seperti resepi bawah ni. Lepas tu sedia bahan bahan lengkap yer. Lepas sedia sume bahan yang diperlukan rakan cantik langsung sahaja masak memasak dengan semak cara cara membuat resepi murtabak daging simple bawah ni. Jom semak resepi nya

Resepi Murtabak Daging Simple and Sedap

Resepi Murtabak Daging

Bahan Kulit Murtabak (Roti Canai)

  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 2 sudu besar marjerin
  • air+ garam ( agak-agak dlm 1 1/2 cwn)

Cara cara Membuat

  1. Cara utk buat kulit murtabak sama macam buat roti canai.
  2. Campur semua bahan untuk kulit murtabak dan uli  hinga tidak melekat pada tangan, bila curah air yang di campur garam masukkan sedikit demi sedikit, masa ni kena pandai agak-agak ye.
  3. Uli hingga doh hingga lembut dan licin. Biarkan dlm 10 minit dan uli lagi.
  4. Bulat-bulatkan dan sapu sedikit marjerin supaya doh tak melekat antara satu sama lain, perap lah lebih kurang 2, 3 jam, nak lagi sedap biarkan semalaman.(saya perap semalaman)

Bahan Kuah Bawang Merah

  • 1 biji bawang besar
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar sos cili maggi
  • beberapa titik pewarna merah ( sirap)
  • sedikit gula dan garam

Cara cara Membuat

  1. Hiris nipis bawang besar, kemudian campur dengan sos cili, cuka, sirap, gula dan garam, simpan di dalam bekas dan letak di dalam peti ais beberapa jam.

Resepi lain : Resepi Daging Goreng Halia Simple and Sedap

Bahan Inti Murtabak

  • 300g mince meat
  • 2 bawang besar-potong dadu
  • 3 bawang putih-potong dadu
  • 4 sb rempah kari
  • garam+gula secukup rasa
  • 1 bawang-potong nipis2**
  • 6 biji telur-atau secukupnya**

Cara cara Membuat

  1. Tumis bawang besar, bawang putih yg di dadu. Masukkan mince meat dan rempah kari. Masukkan garam dan gula, masak hingga kering. Setelah siap, matikan api dan sejukkan.
  2. Bila daging sudah suam, campurkan bahan **. kacau hingga sebati.
  3. Kibarkan doh roti ( sapu minyak sedikit) atau tarik nipis2, masukkan sedikit inti, lipat dan tutup balik.
  4. Goreng dgn api perlahan hingga masak.
  5. Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama kuah bawang merah.
  6. Lepas tu resepi murtabak daging siap santap

source : selera4u

Hurm sedap and menyelerakan sangat resepi murtabak daging ni. Pasti la anak and huby suka sangat makan murtabak ni kat home. Selain tu resepi buat kat home terpelihara kebersihan and kesihatannya. So rakan cantik try at home yer. Oke sekian kongsi resepi murtabak daging sedap and simple ni. Semoga resepi ni berfaedah untuk rakan and family then selamat mencube rakan cantik :3

Resepi lain : Resepi Sup Daging Thai Sedap Sangat

Resepi Murtabak Daging Simple and Sedap
Admin



from Kongsi Resepi Mamak https://ift.tt/2Je0zot
Blogger
Disqus
Pilih Sistem Komentar Yang Anda Sukai

No comments